RECENSIE GEA MEPPELINK – Aspergemenu- Tubantia 27 mei 2024
Dit Gelderse kerkdorpje telt ongeveer 1300 inwoners. In het hart van het dorp vinden we Café Restaurant Zalencentrum Baan, omgeven door het authentieke dorpsschoon van oude boerderijen en huizen. We pakken hier een afstapmomentje. Heel even zag het ernaar uit dat de horecagelegenheid haar deuren definitief zou sluiten, maar met nieuwe eigenaren is het voortbestaan verzekerd.
de 150 jaar oude horecagelegenheid is in handen van Julia van der Weide en Quinten van Zanten. Het oude café vormt een centraal punt voor de gemeenschap. Met de komst van dit jonge duo blijft de sociale functie bestaan, hoe mooi is dat!
Typisch dorpscafé
Bij binnenkomst precies wat je verwacht, een typisch dorpscafé-restaurant. Er hangt een ongedwongen sfeer in dit landelijk gelegen bruine café-restaurant. Maar het is meer, ook een lokale ontmoetingsplek, je kunt darten en biljarten onder het genot van een vers getapt biertje. Op het terras kijk je uit op de weg tussen Borculo en Gelselaar. Boeiend om te kijken naar het passerende landbouwverkeer.
We vallen met onze neus in het Achterhoekse goud
Gea Meppelink
We worden vriendelijk ontvangen door een jonge man en mogen een tafeltje uitzoeken. Met het idee om asperges te eten vallen we met de neus in de boter. Een speciale kaart met het Achterhoeks goud uit Barchem van Asselman. Op de reguliere kaart is er ruim keuze uit vlees, vis en vegetarische gerechten. Alle gerechten worden geserveerd met warme groente, rauwkost en een keuze uit frites of gebakken aardappels met spek en ui.
Mijn tafelgenoot Silvia begint met gedroogde Nagelhout (aan de lucht gedroogd rundvlees) van slagerij de Hoeve uit Eibergen. Deze is mooi dun gesneden, en de galia meloen lekker zoet. Daarbij een aardappelsalade geserveerd en een kop garnituur van lychee, druif, aardbei, sinaasappel en sla.
Peper- en zoutstel
Persoonlijk voegt dit laatste voor mij weinig toe maar het past bij dit concept. Mijn voorgerecht bestaat uit asperges met carpaccio, rucola en pijnboompitjes. De asperges zijn heerlijk en doen het goed met de carpaccio. Zowel de salade als de rucola op de carpaccio niet zijn aangemaakt, een dressing had het kunnen afmaken. Op tafel staat een klassiek zout en peperstelletje, wij hadden liever een peper- en zoutmolen gezien.
In een mooi tempo volgt ons hoofdgerecht, voor mij gebakken zalm met asperges en hollandaisesaus. Daarbij gekookte krieltjes van Daalwiek uit Geesteren. De zalm is goed gebakken, en de asperges uit Barchem beetgaar. Silvia krijgt een mooi stuk gepaneerd kabeljauwfilet, heerlijk qua smaak en gaarheid. De rode bietjes daarbij zijn lauwwarm en verrassend lekker. Verder witlof met ham en kaas en een andijvierolletje met spek. De gebakken aardappeltjes met spek en ui zijn heerlijk. Geen overdaad maar goede porties.
Niets zo lekker als griesmeel volgens grootmoeders recept
Gea Meppelink
Griesmeelpap
Bij zo’n maaltijd hoort ook een dessert dat je niet overal tegenkomt. Silvia gaat voor huisgemaakte griesmeel met frambozensaus en slagroom. Niets is zo lekker als griesmeelpap volgens grootmoeders recept. Ik zie een goedkeurende blik bij het nostalgische dessert. Voor mij een huisgemaakte aardbei/rabarbercoupe, het vanille-ijs erbij is logisch en ik proef dat de aardbei rabarber compote uit eigen keuken komt. Licht zurig, dus een mooie tegenhanger van de zoete begeleiders. De slagroom is een beetje ‘fluffy’; al met al een prima nagerecht.
Er zijn genoeg mensen uit de dorpen die naar de stad gaan om op het terras te zitten. Ik zou het andersom aanraden. Ga de stad uit en ga in het dorp Geesteren op het terras zitten.
Café-Restaurant Baan Dorpsstraat 6
7274 AN Geesteren GLD
baangeesteren.nl
https://baangeesteren.nl/wp-content/uploads/2024/05/achterhoekse-goud-baan-geesteren-gea-meppelink-culinair-tubantia.jpg19051054Juliahttps://baangeesteren.nl/wp-content/uploads/2025/04/cafe-restaurant-baan-geesteren-gelderland.jpgJulia2024-05-27 06:15:172025-04-19 06:42:07Val ook in het Achterhoekse Goud
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!